Afacere model cu profit şi beneficii. Un moldovean are o fermă de tauri din care are venit din export şi produce energie

Afacere model cu profit şi beneficii. Un moldovean are o fermă de tauri din care are venit din export şi produce energie

Să pui pe picioare o fermă de tauri nu este simplu, dar profitul care se poate obţine merită tot efortul. Asta ştie Tudor Ungureanu, antreprenor din satul Fârlădeni, raionul Hânceşti,care dezvoltă o asemenea afacere deja de trei ani. Iniţial, avea în grajd doar 50 de capete, acum are câteva mii. Pe lângă comercializarea cărnii, omul de afaceri produce energie din gunoiul din grajduri.  "E tot automat, bălegarul se duce automat, mâncarea se dă automat, apă automat. Deci, oamenii se uită după ei poate vreunul se anină cu piciorul ori altceva", a spus Tudor Ungureanu, proprietarul fermei. Din bălegar, care se acumulează zilnic în jur de 30 de tone, este produs biogaz, care este transformat în energie electrică. "Balega se trage manual, în rest totul este mecanizat. Se apăsă pe buton și transportatorul trage screperul. Ajunge și totul cade în șanț și pleacă mai departe la vale la biogaz", a declarat Tudor Ungureanu, proprietarul fermei. "Tot gunoiul se scurge în groapa aceasta. Aici se curăță, se scoate toată murdăria care o aruncă buhaii ce e mai gros, siloz, fân. El se filtrează și curge curat în groapa de alături. De aici el pleacă direct la digestere la biogaz", a zis un martor. Ferma activează pe baza energiei electrice produse acolo. În acest scop este utilizată doar jumătate din cantitate. Restul este vândută, iar câştigul lunar este de aproape un milion de lei. "Producem 1080 Kw pe oră. Mai departe îi dăm în rețeaua de 10 Kw. Undeva pe oră, folosim aproximativ aproximativ 500 Kw, depinde ce lucrează", a declarat Tudor Ungureanu, proprietarul fermei. După ce ajung la greutatea de 750 de kilograme, taurii sunt exportați în țările arabe. Un kilogram în viu este vândut cu peste 30 de lei.  "Sunt selectați tauri care sunt pe linie genetică pentru producerea cărnii. Orientat spre direcția ca să primim mai mare procentul de carne, masă musculară. Avem pestrițe olandeze, avem roșii de stepă, rasa tradițională a Republicii Moldova", a spus Nicolae Cibotaru, veterinar. Autoritățile își propun ca, în cel mai scurt timp, să fie exportată și carne procesată. "Dacă vom trece de la exportul de animale vii la exportul de carne și vom procesa profund, evident că vom spori mult plusvaloarea și încasările din vânzările din export. Întreprindem toate măsurile ca să avem dreptul de a exporta carnea deja procesată", a declarat Gheorghe Gaberi, directorul general ANSA. În perioada ianuarie-noiembrie 2017, ţara noastră a exportat carne și preparate din carne în valoare de peste 17 milioane 300 de mii de dolari. Animale vii sunt transportate în mai multe ţări ale lumii, printre care Liban, Irak şi Egipt. Sursa: publika.md  
Moldova: mituri despre fermieri

Moldova: mituri despre fermieri

”Care ar fi sfatul Dumneavoastră către un agricultor începător?” – a fost întrebarea adresată unui fermier ecologic cu patruzeci de ani experiență practică. ”Să învețe de la alt fermier, cât mai mult posibil” a fost răspunsul.   În Moldova există mai multe mituri despre agricultura autohtonă.   Spre exemplu, că produsele moldovenești sunt ecologice de la sine, pentru că țăranii nu au bani să cumpere chimicale. Greșit. După abundența de chimicale oferite pe piață este clar că lumea le cumpără. Și nu doar fermierii profesinoști, ci chiar bunica și bunelul care își așteaptă nepoții pe vară. Ferme ecologice în Moldova sunt foarte puține, vre-o treizeci și cinci www.ecoportal.md  și numărul lor este în declin, dar asta e o altă temă de discuție.   Un alt mit este că numai fermele mari, ”performante”, cu mii și mii de hectare, cu tractoare și tehnică de ultimă oră pot satisfice  necesitățile populației în alimentație. Greșit și asta. Este oficial stabilit, de către Organizația pentru Almentație și Agricultură FAO ONU,agricultura de familie rămâne forma predominantă de producere a mâncării - 70% din mâncarea produsă pe glob este oferită de către micul fermier și țăranii care sunt la autogestiune. Agricultura industrială încă nu a reușit să hrănească pe toți cei flâmânzi din lume, nici să scape de boli și dăunători prin ”revoluția verde” lansată încă în anii 50 cu chimicale. Pe de altă parte, micul fermier produce mâncare adevărată, și nu biodizel și furaje, și se hrănește pe sine și pe semenii săi de la oraș.   Și alt mit moldovenesc, despre care e tema acestui articol , este că oricine poate fi fermier. Că nu e mare scofală în a ara, semăna și recolta, și că e suficient să ai ceva pământ la dispoziție, un tractor și un credit de la bancă, ca să căștigi mult și repede.   E adevărat, agricultura nu cere neapărat studii universitare, deși în țări dezvoltate precum Germania fermierii sunt obligați, chiar dacă moștenesc fermele de la părinți, să studieze la o facultate agricolă înainte să exploateze resursele naturale în posesie. Dar mai rar așa țări.   Iain Tolhurst, de la Tolhurst Organic Partnership Marea Britanie a lasat școala la vârsta de 15 ani și de atunci toată universitatea sa a constat în muncă asiduă la o fermă mare de vaci, apoi încercări, erori, corectări și succese în propria afacere cu căpșune și legume eco.   La ferma de vaci Iain a învățat cum nu trebuie să te adresezi cu animalele, cum nu trebuie să-ți bați joc de pământ. De atunci, refuzând să mai pună carne în gură, Iain a lansat o afacere horticolă. Iar simbolul Eco a fost cea mai longevivă încăpățânare a sa, demonstrând sutelor de voluntari, care vin la el după lecții practice și cunoștințe fără manual, că este posibil să hrănești o lume din produse ecologice.   ”Dacă mi-ar fi oferit cineva pe atunci ceia ce ofer eu acum tinerilor – stagii de 3-6 luni, în rând cu angajații mei, dar și discuții individuale pe teme de tehnologii, sunt sigur că nu făceam atâtea greșeli pe parcurs.   Ce mi-a lipsit cât eram tânăr era șansa de a mă uni cu alții agricultori în asociații și grupuri de susținere reciprocă, unde am putea învăța unul de la altul, prin greșeli și succese de sezon. Acum acest lucru nu mai e o problemă, și e bine că sunt aceste asociații. Numai fermierul ecologic cu experiență știe ce și cum să crești pe camp, ca să nu ai bătaie de cap cu bolile și dăunătorii. Numai el te va înțelege atunci când trebuie să reduci din așteptările de azi, ca să ai mai mult in viitor ” – relatează Iain Tolhurst.   Voluntariatul și stagiile de sezon la fermele ecologice din toată lumea sunt accesibile și pentru începătorii din Moldova, depinde de limba de comunicare. Dar un program de voluntariat chiar în Moldova,  ar fi o inițiativă  minunată, demnă de susținere și promovare națională. Cu condiția că fermierii-gazdă nu vor privi idea ca una riscantă, ca nu cumva să li se fure secretele succesului său.   O condiție absolut majoră în succesul unui fermer, fie tânăr sau nu, este condiția de a fi deschis cu colegii tăi. Atunci când ai probleme, dar și atunci când ai succese – nu încerca să ascunzi aceste ”secrete”, pentru că vei pierde mai mult din izolare și singurătate pe câmpul tău minunat.   O asociație națională pentru agricultorii ecologici din Moldova, începărtori și nu doar, va fi creată în 2018, cu scopul de a dezvolta asemenea programe de instruire și susținere reciprocă.   Vor fi invitați toți doritorii – cei care produc, cei care intenționează să producă ecologic, dar și cei care doresc să cumpere aceste produse.   Dacă Vă interesează o asemenea asociere, Vă rugăm să ne scrieți pe adresa noastră info@etnogastronomica.md   Acest articol a fost scris în cadrul Campaniei Naționale de Promovare a Produselor Ecologice EcoLocal 2017. Campania este desfășurată de către compania EtnoGastronomica, cu susținerea proiectului de caritate People in Need,  Agenția Cehă pentru Dezvoltare și Cooperare și USAID .          

Companii

Despre Ecoportal.md

Ecoportal.md  este primul și unicul web portal din Republica Moldova, destinat consumatorului  și producătorului de produse ecologice.

Scopul Ecoportal.md este informarea și ghidarea consumatorului în lumea produselor ecologice autohtone, dar și promovarea producătorilor și companiilor naționale care comercializează produse Eco.

Pentru adepții a unui mod de viață sănătos pe Ecoportal.md este disponbil un catalog de diverse categorii de produse disponibile pe piața din Republica Moldova. 

Produse eco, produse bio, produse organice - acești termeni sunt folosiți pentru definirea aceluiași lucru: produse realizate fără folosirea substanțelor chimice periculoase, fără modificări genetice şi în armonie cu natura şi mediul înconjurător.