Articole

Gabriela Isac, coordonator de programe în cadrul EcoVisio: “Suntem mai mult decât o organizație. Suntem o familie ce devine tot mai numeroasă”. INTERVIU

20.09.2016 13:16 746
Gabriela Isac, coordonator de programe în cadrul EcoVisio: “Suntem mai mult decât o organizație. Suntem o familie ce devine tot mai numeroasă”. INTERVIU

EcoVisio este o organizație non-guvernamentală, fondată în 1999, cu specificul activității în domeniul protecției mediului ambiant, activismului civic și al antreprenoriatului social. Gabriela Isac a devenit membră a acestei echipe înca în 2014. Absolvind facultatea Relații Internaționale, dar fiind pasionată de mediul înconjurător, tânăra a încercat să-și consolideze ideile cu cele ale altor entuziasmați în ecologie, devenind astfel coordonator de programe, precum și de comunicare şi relaţii publice în cadrul EcoVisio. Iată ce a relatat Gabriela Isac, pentru ecoportal.md, despre ONG-ul pe care-l reprezintă:

 

-Ce înseamnă EcoVisio?

 

EcoVisio este o organizație nonguvernamentală, dar în primul și în primul rând, un grup de oameni pasionați, care cred într-un viitor prosper al țări și regiunii noastre și contribuie activ la realizarea acestuia prin educarea și împuternicirea tinerilor, promovarea activismului ecologic și celui social, precum și a temelor precum eficiență energetică, transport ecologic, agricultură organică, consumul conștient. Moldova nu este atât de ”avansată” precum țările de vest și încă nu s-a ciocnit cu multe probleme ecologice. Astfel, putem să anticipăm multe lucruri grave și să stopăm declanșarea unor impasuri. Pentru a realiza acest lucru, EcoVisio creează diverse programe, având participanți din toate regiunile țării, chiar și din Găgăuzia și Transnistria, dar și din regiunile învecinate ale României și Ucrainei. Scopul nostru este să unim toate grupurile lingvistice și cele etnice într-o societate dinamică și orientată spre schimbări. EcoVisio realizează această viziune prin unirea și susținerea diferitor oameni cointeresați în dezvoltarea comunităților din care provin.

 

-Cine face parte din echipa EcoVisio?

 

Este un grup principal, alcătuit din 10-15 oameni, care sunt facilitatori și/sau coordonează diferite programe. Și sunt voluntari, dar și absolvenți ai programelor noastre, care pe parcursul timpului devin membri ai organizației sau pur și simplu susținători. Sunt participanți care înfăptuiesc programul și pleacă mai departe, dar sunt și cei care mereu continuă să se implice în activitățile noastre. Eu, de exemplu, am fost participantă a programului activEco 2014, iar după aceasta, gradual, am devenit membru EcoVisio, primind mai multe funcții, dobândind mai multe capacități și cunoștințe, cunoscând oamenii cu care sunt bucuroasă să lucrez împreună.

 

- Care este menirea organizației EcoVisio?

 

EcoVisio ajută oamenii să se descopere, să-și îndeplinească potențialul. Participanții colaborează între ei și se învață reciproc, primind susținere atât financiară, cât și morală pentru a implementa ideile lor ecologice sau sociale. Când participasem la activEco, am implementat un proiect care se baza pe organizarea unei serii de lecții ecologice în școli și universități, și am realizat că-mi place foarte mult să comunic cu tinerii. Iar anul trecut am devenit membrul inițiativei de plantare a copacilor și niciodată nu m-am simțit atât de desăvârșită.

 

-Ce presupune a fi voluntar EcoVisio?

 

Trebuie să împărtășești valorile noastre și să poți lucra armonios împreună cu noi. Aici nu vii pur și simplu să primești sarcini. Noi încercăm să întelegem care sunt pasiunile unui om, care sunt părțile lui puternice și cele slabe. Preferăm să conlucrăm cu cei care deja au fost implicați în activitățile noastre, deoarece ei știu deja despre ce e vorba și care sunt scopurile noastre.

 

-Care sunt programele ce se desfășoară în cadrul EcoVisio?

 

Printre cele mai cunoscute este programul activEco, care are deja 4 ani. Ideea acestuia este foarte strâns legată de unul dintre scopurile principale ale EcoVisio – să adune tinerii care sunt interesați de ecologie, să-i ajute să afle mai multă informație despre problemele globale și locale, despre inițiativele care există în domeniu, dar mai ales să facă cunoștință unii cu alții. Toate acestea le dau un impuls pentru a realiza ideile lor ecologice sau sociale sub forma unor proiecte mici.

 

Programul ActivePeace a apărut anul acesta și este bazat preponderent pe aspect social. Acesta ajută tineri între 18-27 de ani, în special din regiunile Transnistria și Găgăuzia, să identifice conflictele exterioare și interioare cu care se confruntă  în viața lor zi de zi, și să le transforme în ceva pozitiv. În același timp, ei află mai multe unii despre alții și încearcă să găsească limbă comună între ei pentru colaborare reușită între regiuni.

 

Harap Alb este un program care seamănă cu activEco și ActivePeace, dar este pentru adolescenți din comunități rurale și îi ajută să se descopere și să se simtă valoroși în comunitatea lor, devenind agenți ai schimbărilor pozitive. Anul acesta programul a fost pilotat în satul Todirești, raionul Ungheni, și în s. Rîșcova, r-nul Criuleni. La anul urmează să continue și în alte comunități, cum ar fi s. Haragîș din r-nul Cantemir.

 

ClimateLaunchpad este o competiție internațională europeană de idei de business în domeniul tehnologiilor ecologice. Anul trecut EcoVisio pentru prima dată a organizat acest concurs la nivel național, iar câștigătorii au plecat în Amsterdam pentru finala europeană. Anul acesta, la fel 3 echipe din Moldova, care deja au fost selectate, vor merge la semifinala din Tallinn, care va avea loc în luna octombrie. Noi încercăm să unim această competiție cu viziunea EcoVisio, unul dintre principiile noastre fiind “colaborare în loc de competiție”. Motivăm participanții nu doar să aspire la câștig, ci și să colaboreze între ei.

 

Inițiativa Eco-Village Moldova a fost fondată de oamenii care au dorit să asigure un viitor mai bun pentru copiii lor. E o comunitate deschisă. Momentan, proiectul se desfășoară în s. Râșcova, raionul Criuleni, unde s-au construit deja câteva case ecologice și trăiesc familii pionere. Se construiește, de asemenea, Centrul de Instruiri Ecologice, care va servi drept spațiu pentru traininguri și workshopuri organizate de Eco-Village Moldova, pe temele cum ar fi grădinărit organic, construcții ecologice, deshidratarea fructelor etc., dar și cele realizate de EcoVisio și partenerii noștri în cadrul diferitor programe. Centrul acesta urmează să devină și sediul pentru programul activEco.  

 

Seed It Forward este, în primul rând, o inițiativă de împădurire. Sunt foarte fericită și onorată să fac parte din această echipă pasionată de plantarea, creșterea și îngrijirea copacilor. Împreună, încercăm să împărțim această pasiune și cu alții. Problema majoră e că se sădesc mulți copaci, dar rareori oamenii conștientizează că plantarea propriu-zisă nu înseamnă nimic dacă nu știi ce se va întâmpla cu acești copaci mai departe, dacă nu-i monitorizezi și îngrijești. Vrem să schimbăm această deprindere, să instruim oamenii cum și când se sădească corect copacii, cum să asigure viitorul lor, începând cu calitatea puieților și a plantării, precum și alegerea locului potrivit sau speciilor potrivite pentru condițiile date. Printre proiectele noastre se pot numi revitalizarea fostei gunoiște în comuna Bubuieci, unde în perioada noiembrie 2015 - martie 2016 s-au plantat peste 2000 de copaci și arbuști de peste 15 specii; plantarea unei livezi de aluni în r-nul Ungheni; plantarea salciilor pe malurile râulilor Răut și Ciuluc. Toate acestea realizăm împreună cu voluntarii, astfel, prin acțiuni directe și exemple inspiratoare transmitem cunoștințe practice și mesajul că fiecare poate crește un arbore sănătos, fiecare poate planta o livadă roditoare sau o întreagă pădure. De asemenea, oferim consultare și mentoring participanților programelor EcoVisio, școlilor, unde tot realizăm instruire, precum și altor organizații ecologice și companii care au nevoie de susținere teoretică și practică. Toamna aceasta planificăm peste 10 plantări mai mici în diferite regiuni ale țării.

 

Și toate activități, pe care le realizează EcoVisio, temele și valorile pe care se bazează, precum și oamenii implicați în diferite programe, prietenii și partenerii organizației se manifestă și se adună anual la IarmarEco - Iarmarocul Oportunităților Ecologice și al Antreprenoriatului Social. Este un eveniment socio-cultural ce din anul 2013 unește principalii actori din lumea ecologică și socială a Moldovei, facilitând crearea relațiilor de încredere dintre ONG-uri, cetățeni, sfera business-ului și instituțiile guvernamentale competente, astfel favorizînd apariția și implementarea ideilor noi pentru dezvoltarea durabilă a regiunii. E o combinație dintre iarmaroc, networking și lecții interactive - ceea ce îl face un eveniment deosebit și unic în domeniul ecologiei și activismului social în Moldova.

 

-Cum vezi viitorul ecologic al țării noastre?

 

Unul pozitiv. An de an văd tot mai mulți oameni care fac o schimbare și sunt pasionați de acest domeniu. Doar comunitatea absolvenților activEco are acum peste 100 de oameni în toate regiuni ale țării, iar dacă mai adunăm absolvenții altor programe, prietenii, prietenii prietenilor lor - obținem un cerc foarte mare. Vrem să consolidăm această energie, să o unim cu alte organizații și companii care activează în acest domeniu în regiunea noastră; astfel, complementăm activitatea unii altora. Conlucrăm cu întreprinderea socială ”Dulce Plai”, cu Academia de Guvernare a Mediului din Moldova, Academia Nicolae Dumitrescu, Asociația ”Grădina Moldovei”, ProCredit Bank, StarNet, PNUD Moldova și alții, iar printre parteneri internaționali pot numi programul “Theodor-Heuss-Kolleg” și Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei, Asociația internațională MitOst, Serviciul German de Schimb Academic (DAAD), Asociația “Active Commons” (Germania), Asociația ”Mai Bine” (Iași), inițiativa ”Plantăm fapte bune în România”, Rețeaua Ucraineană pentru Educarea Adulților și Dezvoltarea Inovațiilor ”Insha Osvita” ș.a.

 

-Care sunt planurile de viitor ale EcoVisio?

 

Continuarea programelor care există și mai multe inițiative puternice. Consolidarea echipei. Creșterea IarmarEco. Deschiderea Centrului de Instruiri Ecologice  din s. Râșcova. Planificăm să inițiem, de asemenea, lecții suplimentare ecologice în școli și universități, ca să împărtășim inspirația și dorința de a acționa, de a trăi într-un mod ecologic, care stă la baza programelor noastre, cu cât mai mulți copii și tineri.  Viitorul e de fapt prezentul nostru, trebuie să acționăm acum și aici.

 

Pentru a afla mai multe despre activitățile EcoVisio, vizitați www.ecovisio.org

 
 

Publicatii asemanatoare

Cele mai ecologice produse italiene de uz casnic, acum și în Moldova!

Gama de produse ecologice WINNI’S a ajuns și în Moldova!  Importatorul oficial este compania Artsana, care livrează în orice colț al țării.   Detergenții, balsamele de rufe și produsele de curățare a suprafețelor sunt realizate fără utilizarea substanțelor chimice, fără adaosuri toxice și în armonie cu natura și mediul înconjurător. Astfel, spre deosebire de alte produse, WINNI’S nu conține fosfor și coloranți, nu conține conservanți, iar toți solvenții sunt de origine naturală. Totodată, produsele acestei mărci au fost testate dermatologic, fiind astfel concepute să minimalizeze riscul declanșării unei reacții alergice atât la maturi, cât și la copii. Acest fapt se datorează conținutului natural. Produsul îngrijește delicat pielea mâinilor, iar agenții de curățare vegetali îndepărtează cu ușurință murdăria și conferă un miros plăcut hainelor.  Declarată hipoalergenică, formula WINNI’S a fost studiată pentru a reduce la minim o posibilă apariție a alergiilor, produsul fiind supus testului Nichel, Cobalt si Crom (nivel perceptibil <0,01 ppm), iar ambalajul fiind creat în întregime reciclabil pentru a reduce impactul negativ asupra mediului. Așadar, ambalajul Ecoformato este complet biodegradabil și permite utilizarea cu 78% mai puțin plastic. Mai mult, în anul 2015 brandul WINNI’S a obținut locul 1 în Italia ca fiind producătorul celor mai ecologice produse pentru uz casnic. Timp de 2 ani, în laboratoarele italiene s-au făcut cercetări cu scopul de a crea produse cu conținut 100% natural care ar atinge cele mai înalte standarde de calitate. Premiul „Produsul Anului” din categoria produselor pentru „Casa Ecologică” este acordat exclusiv de către consumatori pentru produsele vândute în magazinele din Italia. Produsele pentru premiu sunt selectate de către 12 000 de consumatori, care reprezintă opinia reală a consumatorului. Datorită ingredientelor 100% naturale, WINNI’S este considerat unul din cele mai ecologice branduri din lume.

Cu ce poți să ÎNLOCUIEȘTI cafeaua

Poate printre rezoluțiile pentru anul acesta ai inclus și renunțarea la cafea sau poate ai primit vreo recomandare din partea medicilor pentru a renunța la cafeină definitiv. Cu ce poți înlocui cafeaua? E dificil să renunți la lichidul matinal care este mai mult decât un stimulent nervos, este lichidul care stimulează glandele suprarenale să elibereze cortizol în sânge. Dacă ești genul care bea 1-2 cafeluțe pe zi, dar ai ajuns să depinzi de cafea pentru a te trezi înseamnă că excesul de cortizol din corp crește la rândul său și nivelul zahărului în sânge, iar acest exces se depozitează sub formă de grăsime. În afara faptului că acest lichid prețios favorizează îngrășarea, cafeaua este responsabilă și de distrugerea somnului, de înrăutățirea anxietății și deshidratarea pielii. Poți renunța la cafea încercând soluțiile propuse de noi. Ciocolată caldă Dacă te-ai obișnuit cu un lichid cald dulceag în fiecare dimineață. Alege variantele light, cu calorii mai puține. Un măr Dacă depinzi de cafea pentru a-ți da energie la începutul zilei, oamenii de știință au descoperit că mărul este mult mai eficient decât cafeaua în această privință. Apă Puțină apă cu lămâie te va ajuta să te concentrezi mai bine decât o va face o cafea cu lapte. Hidratarea te va face să ai și o digestie mai bună. Uleiurile esențiale Dacă depinzi de mirosul cafelei pentru a te trezi, folosește câteva picături de ulei esențial într-un arzător în fiecare dimineață pentru a te trezi cu un tonus mai bun. Încearcă uleiul de rozmarin, busuioc, lămâie sau mentă. Mișcarea O plimbare sau o alergare de dimineață îți va îmbunătăți circulația și te va trezi mult mai repede ca o cană cu cafea. Sursa: http://www.ziarulnational.md